Landhuis Oosterhouw in Leens

Tussen oud geboomte in de openheid van het Groningerland staat een classicistisch-Italiaanse villa. Dit notarishuis, met Gronings erfgoed in alle facetten, werd in 1868 gebouwd en onderging in 1913 een grote verbouwing. Het koetshuis werd een Zwitsers chalet en het hoofdgebouw uitgebreid en van Jugendstildetails voorzien. Sinds die verbouwing, waarbij de geornamenteerde gietijzeren radiatoren werden geplaatst en elektriciteit werd aangelegd is er aan het huis niets meer veranderd. Diverse wandschilderingen zijn aan het interieur toegevoegd door Aloys van Wieringen en Pieter Pander.

 


Heren K.T. Noordhuis, H.C. Klasema
Hoofdstraat 35 9965 PA, Leens
T (0595) 57 18 13
Email: info@oosterhouw.nl Internet: http://www.oosterhouw.nl/

PARKTUIN
De Italiaanse villastijl inspireerde tuinontwerper Klaas T. Noordhuis tot de aanleg van een Renaissance voortuin. De bouwtijd van het huis is de tijd van de Engelse Landschapsstijl. De verbouwtijd correspondeert met een tuingedeelte uit de Jugendstil-periode, in de tuinkunst de Architectonische Stijl genoemd. Drie eeuwen westerse tuinkunst wordt omzoomd door oosterse elementen zoals ze veel in de 19e eeuw werden toegepast. Niet alleen in de tuinkunst en de plantenkeuze, maar ook in de wijze van tuinieren is de hectare grote parktuin historisch.
ACCOMMODATIE
Van de twaalf kamers is de voormalige slaapkamer van de notaris de gastenkamer. De inrichting is vooroorlogs en de kamer ziet uit vanaf het balkon op de lange as van de parktuin. Naast familieportretten van Groninger boerengeslachten hangen er uit de Gemser-collectie schilderijen van Theo Goedvriend (1879–1969). De kamer heeft een dubbele wastafel, eigen douche en WC. De bibliotheek en muziekkamer dient als lounge. De boeken en couranten zijn er om te worden gelezen. De vleugel staat voor u gestemd. De parktuin inclusief theekoepel is voor gasten toegankelijk. De tafel is beneden voor het ontbijt gedekt. In de aangrenzende meidenkamer kunt u koffie en thee zetten. Voor wijn wordt gezorgd. Een jachtmaaltijd of een Frans-Italiaanse lunch met groenten uit de Art Deco moesgaard kan voor u geserveerd worden in de eetkamer of het tuinhuis. In de omgeving liggen twee restaurants met een Michelin-ster. Zonder ster, maar met stip zijn restaurant ’t Korensant te Molenrij en bij mooi weer het terras van Het Lachende Paard te Vierhuizen. In de kamers mag worden gerookt. Veloursgordijnen en Deventer tapijten kunnen voor astmapatiënten een probleem vormen. Geen verkeerslawaai, wel geschreeuw van pauwen en gemitrailleer van parelhoenders. Ongeschikt voor huisdieren. Draagbare telefonie alleen in de gastenkamer.
BEZIENSWAARDIGHEDEN/ OMGEVING/NATUUR
De grote renteniershuizen van Leens zijn spectaculair. En in het mozaïeklandschap rondom zijn de wierden en vroegere prielen uit het wad nog waarneembaar. De vergelijking met Toscane gaat wat ver, maar dat het Groninger land vlak is . . .
PRIJZEN
Prijs op basis van twee personen € 170,-.