Piloersemaborg in Den Ham

De Piloersema- of Hamsterborg bij Den Ham, gebouwd in 1633, is een uniek monument in de Groninger Ommelanden. Het oude huis heeft door de eeuwen heen altijd zijn voorname karakter behouden. Royaal gesitueerd achter brede grachten, rijst de borg op uit het vlakke land achter Den Ham. Het gebouw ligt verscholen achter de boomrijke singels. In eerste instantie was de borg in handen van de jonkerfamilie De Mepsche, later kwam het huis in het bezit van achtereenvolgens de families Bos en Wierenga. Bos bouwde er rond 1700 een grote schuur achter en sindsdien is 'Piloersema' een boerderij. Wie de borg bezoekt, ondergaat zonder twijfel de sfeer die rond het oude huis hangt. De borg Piloersema met de bijbehorende landerijen maakt deel uit van het, voor de provincie Groningen zo belangrijke, cultuurhistorisch erfgoed. De meeste borgen in de provincie zijn in de vorige eeuw verdwenen. De borg Piloersema is bewaard gebleven en geeft met de andere nog aanwezige borgen een beeld van de woon- en leefcultuur van de Ommelander Jonkers. De borg is gelegen in het Westerkwartier in de regio van het Reitdiep en is uniek, daar het nog de enig overgebleven borgboerderij betreft. Het huis ademt de sfeer uit van een statige 19e-eeuwse boerenbehuizing en is voornamelijk met antieke meubelen ingericht. In de voormalige schuur, nu het achterhuis, en op de bovenverdieping van het tussenhuis bevinden zich de gastenverblijven.

 


Borgvrouwe Wynetta M. Themmen
Sietse Veldstraweg 25, 9833 TA Den Ham (bij Aduard)
tel. (050) 403 13 62, fax (050) 403 07 55, e-mail: piloersemaborg@lauwersland.net, internet: www.borgen.nl

OMGEVING BEZIENSWAARDIGHEDEN
Langs de typisch Groningse terpdorpjes en door het mooie platteland is het heerlijk fietsen of wandelen. De Piloersemaborg geeft ook onderdak aan paarden, zodat u een fraaie tocht met uw eigen paard kunt maken. Golfers kunnen terecht op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club te Glimmen, telefoonnummer: (050) 4061275. De bruisende studentenstad Groningen met haar leuke winkeltjes, restaurantjes en cafés en Groninger Museum is slechts 15 minuten rijden van Piloersema verwijderd.
RESTAURANT
Uitstekende luxe, maar ook eenvoudige en sfeervolle restaurants in de nabije omgeving, waaronder: Herberg Onder de Linden (één Michelin ster), Burgemeester Van Barneveldweg 3 te Aduard (tel. 050- 4031406) en Restaurant Het Schathoes, Borg Verhildersum, Wierde 42 te Leens (tel. 0595-572204).
ACCOMMODATIE EN PRIJZEN
Er zijn vijf luxe erfgoedlogies-kamers: drie appartementen (suites) bestaande uit een zitkamer met openslaande deuren naar privéterras, een aparte slaapkamer met lits-jumeaux-bedden, badkamer met bad, wc en wastafel. Kosten € 120,- per app. incl. luxe ontbijt voor 2 personen. Er zijn verder twee romantische bedsteekamers op de bovenverdieping met een gezellige zithoek en een groot tweepersoonsbed in de vorm van een bedstee (afm. bedstee 2.10 m lang en 1.40 m breed), badkamer met douche, wc en wastafel. Privé-terrasjes beneden. Kosten € 95,- per bedsteekamer incl. luxe ontbijt voor 2 personen. Alle gastenverblijven zijn stijlvol ingericht met voornamelijk antieke meubelen en van alle moderne gemakken voorzien. Culinair Borgen Arrangement 3 dagen / 2 nachten: inclusief een culinair 4-gangendiner met wijnarrangement in Restaurant Het Schathoes Borg Verhildersum te Leens en een culinair 4-gangendiner in Restaurant Herberg Onder de Linden te Aduard. Arrangementsprijs o.b.v. bedsteekamer incl. luxe ontbijt € 220,- p.p., toeslag voor appartement/ suite € 25,- p.p.. Dit arrangement kan worden uitgebreid met bijv. toegangskaartjes voor het Museum Sint Bernardushof in Aduard, het kostuummuseum De Gouden Leeuw in Noordhorn of een creamtea bij De Theefabriek in Houwerzijl. Geschikt voor rolstoelgebruikers